Sofie Nørremark Rasmussen - automatiktekniker WorldSkills 2024
13 august 2024

Fra Bjerringbro til Lyon: Sofie går efter medaljer i det sydøstlige Frankrig

Sofie Nørremark Rasmussen ser frem til holdkonkurrencen i mechatronics, men også hele oplevelsen til WorldSkills i Lyon. Hun er taknemmelig for muligheden, som i høj grad skyldes hendes kollegaer fra Grundfos, som har støttet, udfordret og tilladt hende at være nysgerrig. Drømmen er medaljer, men mest af alt er hun stolt af at repræsentere Danmark og automatikteknikere.

Navn: Sofie Nørremark Rasmussen 

Virksomhed: Grundfos 

Fag: Automatiktekniker

Skole: Mercantec 

Alder: 19 år 

Hvad går dit fag ud på? 

- Automatikteknikerfaget går ud på at programmere, reparere og vedligeholde industrielle maskiner og robotter. Hvis fx en maskine i en produktion melder fejl, er det mig som automatiktekniker, som operatørerne ringer til. Vi får maskinen i gang med at køre igen. 

Hvorfor valgte du lige automatikteknikeruddannelsen? 

- Jeg synes, at det er et megafedt fag, hvor opgaverne er meget forskellige, og jeg kan lave noget nyt hver dag. Det er aldrig den samme fejl, jeg får. Jeg kan virkelig godt lide den måde teori og det praktiske spiller sammen. Man skal både bruge hænderne, men man skal også kunne bruge hovedet rigtig meget. Det er ikke bare at kunne skrue en skrue i. Man skal også selv finde løsningen.  

Hvad er det bedste ved dit fag? 

- Jeg kan rigtig godt lide PLC-programmering. En PLC er en styreenhed, som kan styre hele maskinen. Den programmerer man, så den fx får robotterne og produktionslinjen til at arbejde sammen.  

- Jeg synes, det er fedt at sidde og lave et PLC-program på computeren, og derefter gå ud til maskinen, overføre det og så se, at det hele kører. Den følelse kan jeg virkelig godt lide. 

Hvorfor tror du, at du er blevet så god til dit fag, at du nu skal dyste til WorldSkills? 

- Jeg vil meget gerne give et shout-out til mine kollegaer. Hver eneste dag, jeg har været på arbejde, har der været spændende og udfordrende opgaver til mig. Mine kollegaer har været rigtig gode til at tage mig med ud, så jeg får prøvet og set noget nyt. Jeg har ikke bare været en lærling, som skal feje hver dag. Jeg har virkelig fået lov til at lave en masse, som jeg har haft lyst til. Det har helt klart gjort mig dygtigere.  

Hvordan forbereder du dig? 

- Jeg har jo en makker, så vi har fået vores eget område på Grundfos, hvor vi har fået stillet maskiner til rådighed, som vi kan øve på. Vi får også kørt øvelse i noget, vi forventer at skulle konkurrere i ud fra forberedelsesdokumentet, vi har fået tilsendt fra WorldSkills. Vi er gået all-in rent træningsmæssigt, både fysisk og mentalt, så vi er klar til konkurrencen. 

Hvordan skiller konkurrencen sig ud ift. DM i Skills? 

- Til WorldSkills 2024 hedder konkurrencen mechatronics, og det er første gang nogensinde, at nogle fra Danmark deltager i denne konkurrence. Til DM i Skills er det i automatik, hvor man konkurrerer alene, men til WorldSkills er vi sammen to og to. Det giver også god mening ud fra, hvad vi har fået at vide, vi skal til konkurrencen, da det kræver, at man er to for at kunne nå det inden for tidsgrænserne. 

Hvilke fordele og ulemper er der ved at konkurrere i hold? 

- Det har en masse fordele at være på et hold. Hvis der er et eller andet, som går galt, eller ens hjerne kortslutter, så er det rart at have en makker, der kan guide én tilbage. Jeg har nemlig aldrig rigtig stået i sådan en konkurrencesituation før, da jeg ikke har været med til DM i Skills, så den erfaring kan jeg ikke trække på.  

- Det er vigtigt, at vores samarbejde fungerer 100 pct. Hvis en af os lige pludselig får et meltdown, hvordan får man så den anden person bedst muligt op igen? Det er helt klart også noget, vi øver. 

Hvad glæder du dig særligt til i konkurrencen? 

- Jeg glæder mig særlig meget til oplevelsen, men jeg er også stolt af at repræsentere Danmark og automatikteknikere. Det er en fed mulighed at kunne vise det frem, man laver til dagligt.  

Hvordan bidrager din uddannelse, med dine ord, til den grønne omstilling? 

- Hvert år går vi rundt på Grundfos og spørger os selv og hinanden: Hvad kan vi gøre bedre her? Vi optimerer hele tiden vores processer og vores automatisering. 

- På uddannelsen har vi også et modul i energioptimering, der handler om at minimere energiforbruget. Så der er en del fokus på grøn omstilling i automatikteknikerfaget og på arbejdspladsen. 

Kontakt os gerne og hør nærmere

Janni Sønderup Jaqué

Projektleder

Telefon

33 77 91 81

Mobil

21 94 53 57

E-mail

jsj@iu.dk

Anne Witt Thomsen

Projektkoordinator

Telefon

33 77 91 60

Mobil

30 90 54 74

E-mail

awt@iu.dk