37-årige Jasmin Tengbom Osther står til daglig i lære på virksomheden CC Jensen i Svendborg. I serviceafdelingen, hvor Jasmin er, bearbejder de bl.a. dele til maskiner, der laver oliefiltre, som bruges til at rense beskidt olie til ren olie til bl.a. vindmølleindustrien og den maritime sektor.
Jasmin Tengbom Osther er lærling på tredje år, og nu har hun grebet muligheden for at krydre sin læretid med et udstationeringsophold i Flensborg. I fire uger i september bliver den tyske virksomhed, Krones, hendes arbejdsplads.
- Først tænkte jeg ”nej, jeg er for gammel”. Jeg er 37 og har en søn på tre og en kone derhjemme. Der var for mange praktiske barrierer, siger Jasmin Tengbom Osther om sine første tanker om at tage til udlandet.
Men langsomt begyndte nysgerrigheden alligevel at spire, og da hun luftede ideen for sin kone, ændrede stemningen sig. – Det skal vi da bare gøre, lød det hjemmefra, ifølge Jasmin Tengbom Osther.
Opbakning fra lærepladsen
Samtidig bakkede virksomheden CC Jensen også Jasmin op om at tage af sted, selvom de skulle undvære hende i en måned. Nu glæder Jasmin sig til at få indblik i sit fag fra en helt ny vinkel.
- Krones er en kæmpe virksomhed med 19.000 ansatte på verdensplan. Der er meget automatisering, så jeg glæder mig til at se robotter og ting, der ruller, siger Jasmin, der også håber at få indblik i virksomhedens montage-afdeling.
- Og hvem ved, måske kan jeg hive nogle gode ideer med hjem til virksomheden ved at komme lidt ud, tilføjer hun.
Pulje til at støtte ophold i Tyskland
Metalindustriens Uddannelsesudvalg har sikret sig en pulje penge til at støtte ophold i Tyskland. Jasmin Tengbom Osther får en del af den pulje, og den er med til at muliggøre opholdet for hende og familien. Jasmins kone og søn tager nemlig med på en del af opholdet i Flensborg.
- Legatet har helt klart været medvirkende til, at jeg kan gøre det. Det har givet ro at vide, at vi får dækket en stor portion af udgifterne. Pia Lauridsen (MI’s internationale konsulent, red.) har været rigtig god til at hjælpe med at få styr på det økonomiske og have kontakten til virksomheden, fortæller Jasmin Tengbom Osther.
Den 37-årige industriteknikerlærling er ikke det typiske billede på en lærling i metalindustrien. For det første er hun voksenlærling, og så er hun kvinde. At der er noget særligt ved det, er ikke noget hun selv havde skænket en tanke, før hun hørte om andre piger og kvinders oplevelser med at være i lære i et fag, der er domineret af mænd.
Derfor valgte hun for godt et år siden at melde sig ind i netværket BossLadies, der ”udfordrer stereotyper”.
- Jeg blev forskrækket, da jeg hørte, at nogle af pigerne i Boss Ladies har oplevet ubehageligheder verbalt eller fysisk. Jeg tænkte ikke over, at jeg var kvinde, da jeg valgte uddannelsen, og jeg har heller aldrig oplevet noget ubehageligt på min arbejdsplads, siger Jasmin, der også er udlært frisør og har 17 års erfaring i den branche.
Foto: Privat.
Fag med fokus på detaljen
Som BossLady er hun med til at udfordre stereotyperne og nedbryde fordomme om industriteknikerfaget.
- Nogle er skræmte af, at det er tungt arbejde. Men vi har løftekraner og værktøj til alt muligt. Det er ikke kræfterne, det kommer an på, siger Jasmin Tengbom Osther.
Selv ønskede hun at komme til at lave noget helt andet frisørfaget men stadig et håndværk. Og selvom der ikke er mange ligheder mellem frisørfaget og industriteknikerfaget, er der nu alligevel nogle.
- Industriteknikerfaget er detaljearbejde, og det kunne jeg også godt lide ved at arbejde som frisør. Men det var hårdt for mig som frisør at være ’på’ hele tiden. Her har jeg mine kolleger, og vi hygger, men jeg kan afvikle et program eller lave noget på computeren med musik eller en bog i ørene, siger Jasmin Tengbom Osther.
- Og så har jeg jo faktisk fået en pris, fordi jeg kom på en god ide med at indføre gummikoste på værkstedet. At feje hår og feje metalspåner er næsten det samme, men ellers er der ikke meget, der minder om hinanden i de to fag, siger Jasmin Tengbom Osther.
Opholdet i Flensborg starter 8. september 2024.