Dana Procesoperatør Med Sikkerhedsbriller
04 april 2024

Plan B viste sig at være det rigtige for Dana: Nu skal Dana til Skills 2024

Dana havde egentlig en plan om at uddanne sig i militæret, men en arbejdsskade spolerede den plan. Dana lyttede derfor til forældrenes råd og gik i gang med en universitetsuddannelse. Det viste sig hurtigt ikke at være den rigtige løsning for hende. I stedet tjekkede hun UddannelsesGuiden ud og her fangede procesoperatøruddannelsen hende. Det var ikke nogen helt dum beslutning, for Dana er nu så dygtig til sit fag, at hun skal til DM i Skills 2024.

Navn: Dana Alberte Majgaard

Virksomhed: FMC

Skole: EUC Lillebælt

Alder: 24

Hvad laver en procesoperatør med dine ord?

- Man arbejder med nogle processer og sørger for, at de kører rimelig flydende og uden for mange stop. I FMC laver vi blandt andet kemikalier til landbrug. Så vores opgave går ud på, at vi starter processen op, så vi på et tidspunkt ender med et produkt. Det hele skal køre, og alt skal over i de rigtige beholdere.

- Jeg sidder i kontrolrummet, hvor jeg har overblik over de forskellige beholdere, forbindelserne mellem dem, ventilerne og pumperne, der er. Alt efter anlægget kan det enten være en meget automatiseret proces, mens de ældre anlæg ikke er så automatiserede. Når anlægget ikke er særlig automatiseret, skal vi ud på anlægget og åbne ventilerne. Det er for at sikre, at anlægget pumper videre.

- En procesoperatør arbejder ofte i hold, da anlæggene er så store. Alle procesoperatører skal kunne alle opgaver, selvom man arbejder i hold. Det er vigtigt, så alle kan skifte mellem de forskellige stationer. Det er blandt andet ved computeren og at åbne for ventilerne.

Hvorfor valgte du lige at uddanne dig til procesoperatør?

- Min plan A var militæret, men den plan gik i vasken på grund af en arbejdsulykke. Og så stod jeg og var meget i tvivl om, hvad jeg skulle. Mine forældre har altid sagt til mig, at jeg skulle på universitetet og blive ingeniør. Jeg lyttede til deres råd, men jeg fandt hurtigt ud af, at det virkelig ikke er mig. Det med at sidde hver dag og læse giver ikke mening for mig. Jeg vil gerne ud at lave noget, hvor jeg føler, at det er et arbejde, og hvor der kun er små skoleophold.

- Så tog jeg den helt klassiske tur, hvor jeg gik ind på UddannelsesGuiden. På UddannelsesGuiden søgte jeg efter, hvad jeg kunne lide og faldt over procesoperatøruddannelsen. Efterfølgende gik jeg ind og læste om uddannelsen og fandt den megaspændende.

Hvad vil du sige, er det bedste ved dit fag?

- Jeg elsker, når jeg knækker koden ved det anlæg, jeg er ved. Altså når jeg forstår hele processen, er det en virkelig rar fornemmelse.

Hvorfor tror du, at du er blevet så god til dit fag, at du nu skal dyste til DM?

- Alt det teoretiske er lidt en gentagelse for mig, da jeg har gået på gymnasiet inden. Derfor kan jeg slappe meget mere af, når jeg ser på det teoretiske som fx kemi, fysik og matematik. Så jeg føler mig mere tilpas i faget. Det er måske det, der gør, at jeg er blevet god til faget.

Hvad tænker din familie og venner om, at du skal til DM i Skills?

- Min familie var enormt overraskede over det, fordi de ved, at det var en plan B. De har også været totalt støttende efter, at jeg blev udtaget til DM. De har endda sørget for at tage fri, så de kan tage over og støtte mig til konkurrencerne.

- Mine venner synes bare, at det er lidt nørdet, at jeg skal med. De forstår ikke helt, at man gider fordybe sig så meget i et fag, at man kan komme afsted til det. De er heller ikke de store håndværkerfagstyper. Så igen – de synes, at det er lidt mærkeligt, men også at det er superfedt, at jeg er dygtig nok til at skulle afsted til DM.

Hvordan forbereder du dig til DM?

- Det specielle ved konkurrencerne som procesoperatør til DM i Skills er, at vi skal konkurrere i hold. Så selvom jeg ikke kender ham, jeg skal være på hold med endnu, skal jeg snart på skole, hvor jeg møder ham. Når vi er samlet, skal vi øve os i, hvordan vi kommunikerer godt sammen. Det er vigtigt, så vi til konkurrencen kan samarbejde på en naturlig og god måde.

- Jeg prøver at øve mig i at kunne styre noget nyt, da vi ikke kender anlæggene, vi skal konkurrere i til Skills. Min primære forberedelse sker, når jeg er på arbejde og styrer et nyt anlæg. Så gælder det om for mig at blive så hurtig som overhovedet muligt til at sætte mig ind i det.

Hvad skal publikum særligt glæde sig til ved konkurrencen?

- Det publikum kan glæde sig til er at se nogle procesoperatører, som går ind til et anlæg og nærmest ikke ved, hvad de går ind til. Men at de efter en kort præsentation får anlægget til at fungere. Så kan publikum se, at man godt kan nogle ting, blot man stoler på de ting, man har lært.

Hvordan bidrager dit fag til den grønne omstilling?

- Faget bidrager til den grønne omstilling i form af, at der hele tiden bliver lavet små optimeringer, så vi bliver mere effektive. Sagt på en anden måde arbejder vi på, at anlæggene skal kunne producere samme mængde i anlæggene men med mindre ressourcespild. På den måde vil vi også generelt nedsætte vores energiforbrug.

Hvad drømmer du om at lave som procesoperatør?

- Jeg drømmer om at fortsætte ude på anlæggene, hvor jeg er.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Karen Juul Thomsen

Uddannelseskonsulent

Telefon

33 77 91 71

Mobil

22 93 29 98

E-mail

kjt@iu.dk