Plastmager
Plastmagere forvandler plastråvarer til konkrete produkter, som gør en forskel for mange mennesker. Plastmageren kan håndtere en automatiseret plastproduktion, af stort og småt, hele vejen fra planlægningsfasen til udførslen af alt fra medicinsk udstyr til hverdagsprodukter.
På skolen lærer lærlingen at lave alt i plast fra helt små emner i forskelligt teknisk udstyr, legetøj, ting til boligen og meget mere. Uddannelsen giver jobsikkerhed med mulighed for at specialisere og videreuddanne sig samt arbejde i udlandet.
Plastmageren betjener højteknologiske maskiner for at fremstille produkter i plast, og lærlingen kommer også til at arbejde med de nyeste teknologier inden for 3D-print og robotter. Som plastmager er man en del af en branche, hvor innovation, teknologi og grøn omstilling er en vigtig del af faget.
Plastmageren forarbejder forskellige slags plastmaterialer, indstiller og programmerer robotter og produktionsmaskiner og sørger for, at produktionsanlægget kører rigtigt. Plastmageren vurderer og retter også fejl på produkterne eller i produktionsprocessen.
I plastindustrien er der en høj grad af automatisering, og en plastmager har både overblik og fokus på detaljen og skal både kunne planlægge produktionen og beregne produktionsomkostningerne.
Uddannelsen kan afsluttes på trin 1 som plastoperatør, på trin 2 som plastmager med speciale i termoplast, eller på trin 3 som specialist i plastproduktion. Uddannelsen er sammensat af mennesker på tværs af alder, køn og baggrund, og her er plads til alle.
Plastoperatør
Trin 1 i plastmageruddannelsen hedder plastoperatør.
I undervisningen får eleverne indsigt i:
- Plastprocesser
- Sammenføjning
- Kvalitetskontrol og kontrolteknik
- Plastteknologi og udvikling
Plastmager - termoplast
Uddannelsen til plastmager med speciale i termoplast kan tilrettelægges i særlige forløb for voksne over 25 år (EUV).
En plastmager med speciale i termoplast arbejder med mange forskellige former for plast – herunder biobaserede materialer og genbrugsplast. Legetøj, mobiltelefoner, medicinaludstyr, sportsudstyr, motordele og uendelig mange andre store og små plastprodukter er typisk lavet i termoplast.
Fakta om uddannelsen til virksomheder
Specialist i plastproduktion
Uddannelsen til specialist i plastproduktion kan tilrettelægges i særlige forløb for voksne over 25 år (EUV).
Som overbygning til Plastmageruddannelsen kan du blive Specialist i plastproduktion. Her får du et større ansvar for den overordnede produktionsstyring, kvalitetssikring og udvikling.
Bliv godkendt som lærested (brug ansøgningskema til speciale med hærdeplast)
Fakta om uddannelsen til virksomheder
Se film om videreuddannelsesmuligheder og EUX
Plastindustrien står bag en ny film om plastmageruddannelsen med særligt fokus på, hvordan man som plastmager kan specialisere sig og bygge ovenpå sin uddannelse.
I filmen kan du blive klogere på, hvad man laver som plastmager og hvilke mange forskellige job- og videreuddannelsesmuligheder en faglært plastmager har.
Du kan også høre om eux-plastmageruddannelsen, som både udmønter sig i et svendebrev og en studenterhue og giver direkte adgang til at videreuddanne dig til fx ingeniør.