Egentlig sagde 21-årige Janus Langgaard Nielsen først nej, da hans chef kom ud til ham ved fræsemaskinen og spurgte, om han ville til Tyskland i tre ugers oplæring.
- Men så fik jeg talt med min familie, som syntes jeg skulle sige ja. Det er ikke en mulighed, man får hver dag. Og det bliver spændende at komme til Tyskland og se, hvordan de arbejder med tingene, siger Janus Langgaard Nielsen, der til daglig er i lære som industritekniker hos Dansk Maskinindustri A/S i Nørresundby.
Styrket indsats for udlandsophold
Janus bliver en af de allerførste lærlinge, der skal udstationeres gennem Metalindustriens Uddannelsesudvalg (MI). Det er en ny indsats i Industriens Uddannelser, der handler om at synliggøre, at man kan komme til udlandet, når man tager en erhvervsuddannelse.
Janus Langgaard Nielsen bliver udlært industritekniker til november, men inden da skal han til Frankfurt i tre uger og arbejde på virksomheden Diatest. Foto: Privat.
Og det er netop den slags tiltag, der skal til for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive, lyder det fra Janus’ chef Morten Koch, der er COO hos Dansk Maskinindustri A/S.
- Det er ingen hemmelighed, at vi har svært ved at rekruttere unge industriteknikere, der vil det her fag. Vi vil rigtig gerne de unge mennesker, og derfor vil vi også sørge for, at de får nogle oplevelser med uddannelsen, som kan være med til at fastholde dem, siger Morten Koch og tilføjer:
- Jeg er ikke i tvivl om, at Janus kommer hjem fra Frankfurt med noget, han kan bruge resten af livet. Om det er på personligt plan, eller noget han kan bruge direkte i produktionen hos os, er ikke så vigtigt for mig, siger Morten Koch.
Tæt samarbejde med håndværkskammer i Frankfurt
På trods af den første skepsis overfor at rejse afsted glæder Janus Langgaard Nielsen sig til at prøve kræfter med sit fag i en helt anden virksomhed.
- Det er fedt, at den tyske virksomhed åbner døren for mig, der kommer fra et andet land. Det kunne være fint at lære noget nyt eller få ideer til at gøre noget anderledes, når jeg kommer hjem. Måske giver det pote for vores produktion herhjemme, siger Janus Langgaard Nielsen, der får støtte af det europæiske udvekslingsprogram ERASMUS+ under sit ophold.
Den tyske industrivirksomhed Diatest fremstiller måleinstrumenter til kontrol af kvalitet og præcision af borehuller. Kontakten til virksomheden er etableret med hjælp fra det lokale håndværkskammer i Frankfurt, Handwerkskammer Frankfurt-Rhein-Main, og IUs internationale konsulent Pia Lauridsen.
IU's internationale konsulent Pia Lauridsen har besøgt den tyske virksomhed Diatest, hvor Janus Langgaard Nielsen skal arbejde i tre uger. Fra venstre er det Vera Tersteegen, Pia Lauridsen og Andre Lappy, lærlingeansvarlig hos Diatest, der glæder sig til at tage imod den danske industriteknikerlærling. Foto: Jeanette Pittman, Handwerkskammer Frankfurt-Rhein-Main.