Uge 46 Procesoperatør (1)
15 november 2023

Procesoperatøruddannelsen fylder 30 år og er mere populær end nogensinde før

For 30 år siden blev det allerførste hold procesoperatører udlært. Det var et populært AMU-kursus, der lagde grundstenen til uddannelsen, som i år har flere ansøgere end nogensinde før

I denne måned fylder procesoperatøruddannelsen 30 år. Interessen for uddannelsen og behovet for procesoperatørens kompetencer er vokset gennem årene, og det har resulteret i rekordstore ansøgertal i år.

Men først skruer vi tiden tilbage til 1980’erne, hvor ideen til en ny uddannelse opstod, fordi det for industriens virksomheder blev tydeligt, at der manglede en særlig type medarbejdere. Det fortæller Henning Aaberg, uddannelsesleder på EUC Lillebælt, der uddannede det første hold tilbage i 1993.

- I 80’erne blev man klar over, at man havde brug for en produktionshåndværker. Der var mange mejerister, som var kvalificeret arbejdskraft, men de var ved at forsvinde pga. pension. Samtidig kom der ny teknologi til industrien, så forskellige virksomheder slog sig sammen for at skabe en ny uddannelse med udgangspunkt i nogle populære AMU-kurser, siger Henning Aaberg.

Blev kaldt industriens ”piloter”

Det var bl.a. et populært AMU-kursus i processtyring, som lagde grundstenen til den samlede procesoperatøruddannelse. På diplomet for det første hold udlærte procesoperatører fra 1993, står der industriens "piloter". Det blev de kaldt dengang, og det var der en god grund til. 

procesoperatørdiplom

- Det er meget rammende, for man fik teknologier, som gjorde, at produktionen kørte automatisk. Både dengang og i dag skal den overvåges, og procesoperatøren skal gribe ind, når noget afviger, ligesom en pilot, siger Henning Aaberg.

En af de virksomheder, der havde lærlinge med på det første hold, er FMC, der tidligere hed Cheminova Agro A/S. FMC arbejder med landbrugsvidenskab og fødevareproduktion til hele verden. Her arbejder Jens Chr. Rønn Iversen, som selv er uddannet procesoperatør. I dag er han skuemester og sidder i det lokale uddannelsesudvalg for procesoperatør på EUC Lillebælt.

Jens Chr Rønn Iversen
Jens Chr. Rønn Iversen er selv udlært procesoperatør. I dag er han desuden skuemester på uddannelsen og sidder i det lokale uddannelsesudvalg for procesoperatøruddannelsen på EUC Lillebælt. Foto: Jens Bach

- Vi er gået fra at have meget få procesoperatører i produktionen til, at størstedelen af vores ansatte i produktionen er uddannede procesoperatører. Når man styrer et procesanlæg, har man et produkt, der skal leveres til tiden i rigtig kvalitet og mængde – det skal procesoperatøren sørge for, siger Jens Chr. Rønn Iversen. Han forudser, at efterspørgslen på procesoperatører kun vil gå én vej de næste 30 år.

- Den vil kun blive større - især med den grønne omstilling. PtX-anlæg kan ikke fungere uden procesoperatører, det ser vi allerede ske. Ingen grøn omstilling uden håndværkere, og nogle af dem er procesoperatører, tilføjer Jens Chr. Rønn Iversen, fra FMC, hvor man lige nu har 12 voksenlærlinge og 9 lærlinge under 25, som er i gang med uddannelsen.

Samarbejde er vigtigt

20-årige Viktor Lunderskov Christiansen er en af FMC’s procesoperatørlærlinge, og han peger på samarbejdet som et af de elementer i uddannelsen, han sætter pris på.

Procesoperatørelev Viktor Lunderskov Christiansen
Victor er færdig som procesoperatør i sommeren 2025. Foto: Jens Chr Rønn Iversen. 

- Som procesoperatør samarbejder du meget med dine kolleger, og det trives jeg godt med. Jeg har rigtig gode kolleger, og det gør, at jeg ser frem til at tage på arbejde. Udover det stærke fællesskab, er det en uddannelse, som følger udviklingen med nye programmer, udstyr og teknogier, fortæller Viktor Lunderskov Christiansen.

40 pct. flere optaget på procesoperatøruddannelsen i København

Og så tilbage til de høje ansøgertal. På Sjælland oplever man en kæmpestigning i optaget på uddannelsen. Alene hos NEXT Uddannelse København har de oplevet en stigning på 40 pct. flere elever på augustoptaget sammenlignet med samme tid sidste år. Og det samme er tendensen på de øvrige sjællandske skoler. Det er bl.a. på ZBC, der udbyder uddannelsen med stor succes i både Roskilde, Ringsted og fra årsskiftet også i Vordingborg. 

Forklaringen på den store interesse ligger bl.a. i, at der er stor vækst i medicinalvirksomheder på Sjælland, og at man som færdigudlært har høj jobsikkerhed. Samtidig er det også en uddannelse, der tiltrækker flere kvinder, sammenlignet med mange andre erhvervsuddannelser i industrien.

Og hvis man spørger Jens Chr. Rønn Iversen, der har fulgt uddannelsen i mange år, så er der god grund til at markere uddannelsens 30-årsfødselsdag.

- Det er vigtigt at hylde uddannelsen og det, at der var nogle, der så et behov for 30 år siden. Hvis vi ikke havde uddannelsen, var der mange ting ift. til fx grøn omstilling, der ikke være sket i det tempo, siger han.

Og Viktor Lunderskov Christiansen stemmer i.

- Jeg synes, det skal fejres med en masse flag og skabe opmærksomhed for uddannelsen, siger Viktor, der stadig har små to år tilbage før han er udlært procesoperatør.

Kontakt os gerne og hør nærmere

Karen Juul Thomsen

Uddannelseskonsulent

Telefon

33 77 91 71

Mobil

22 93 29 98

E-mail

kjt@iu.dk